Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι το υψηλότερης ποιότητας λάδι και το πιο ακριβό της κατηγορίας του ελαιολάδου. Έχει ξεκάθαρη γεύση, αυτή της φρέσκιας ελιάς.

Στη χημική ορολογία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιγράφεται ως ελεύθερης οξύτητας, εκφραζόμενη σε ελαικό οξύ, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 0,8 γραμμάρια ανά 100 και έχει τιμή υπεροξειδίου μικρότερη από 20 χιλιοστοϊσοδύναμα Ο2. Παράγεται εξ’ ολοκλήρου με μηχανικά μέσα, χωρίς χρήση διαλυτών και κάτω από θερμοκρασίες οι οποίες δεν υποβαθμίζουν το έλαιο ( ψυχρή έκθλιψη, λιγότερο των 27° C ).

Για να χαρακτηριστεί το λάδι ως «εξαιρετικό παρθένο», πρέπει να περάσει μια επίσημη χημική επεξεργασία σε ένα εργαστήρι και μια οργανοληπτική αξιολόγηση από μια εκπαιδευμένη ομάδα γευσιγνωσίας. Η γεύση του ελαιολάδου πρέπει να είναι ξεκάθαρη, με φρουτώδη επίγευση.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ξεκάθαρα ο χυμός των καρπών χωρίς πρόσθετα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και τη γεύση του λαδιού εξαρτώνται από την ποικιλία των ελιών, το υπέδαφος, τον τρόπο καλλιέργειας και την αφοσίωση-αποφάσεις του παραγωγού.

Οι γευσιγνώστες του ελαιολάδου, περιγράφουν τα θετικά χαρακτηριστικά του, με τους ακόλουθους όρους:

  • Φρουτώδες : Έχει μια ευχάριστη πικάντικη γεύση φρούτων, χαρακτηριστικό των ώριμων και πράσινων ελιών. Ο ώριμος καρπός αποδίδει μια γεύση αρωματική, βουτυρώδη και λουλουδάτη. Ο πράσινος καρπός αποδίδει μια γεύση χορτώδη, πικρή και πικάντικη. Η φρουτώδης γεύση εξαρτάται επίσης από την ποικιλία της ελιάς.
  • Πικρό : Δημιουργεί ως επί το πλείστον μια ευχάριστα καυστική αίσθηση στη γλώσσα.
  • Πικάντικο : Δημιουργεί μια πιπεράτη αίσθηση στο στόμα και στο λαιμό.