"Ελαιόλαδο για υγεία και μακροζωία"


Η ελιά πιστεύεται ότι πρωτοέκανε την εμφάνισή της την τρίτη χιλιετία π.Χ. στη Μέση Ανατολή και μετά εξαπλώθηκε στα νησιά του Αιγαίου και στην κεντρική Ελλάδα. Στη συνέχεια έρευνες που έγιναν στα νησιά Σαντορίνη και Νίσυρο, απέδειξαν την ύπαρξή της πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το λάδι χρησιμοποιούνταν για καλλυντικά, θρησκευτικές τελετές, θεραπευτική ουσία, λιπαντικό και καύσιμη ύλη για λάμπες. Απόδειξη της σημαντικής θέσης που κατείχε αποτελούν οι τοιχογραφίες, εργαλεία και εγκαταστάσεις οι οποίες ανακαλύφθηκαν από ανασκαφές σε διάφορα μέρη. Οι άνθρωποι ανήγαγαν το ελαιόλαδο σε σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Οι φιλόσοφοι μελέτησαν διεξοδικά την ιστορία του λαδιού. Ο Αριστοτέλης περιέγραψε τον τρόπο καλλιέργειάς της, ο Σόλωνας νομοθέτησε για την προστασία της και ο Πλάτωνας δίδαξε στη σκιά της. Η θεά Αθηνά πρόσφερε στην ανθρωπότητα ένα ελαιόδεντρο ως σύμβολο ειρήνης, σοφίας και ευημερία.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες που ξεκίνησαν το 776 π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν τους νικητές με «κότινο» φτιαγμένο από κλάδους ελιάς από το ίδιο άγριο ελαιόδεντρο.

Στα Παναθήναια, στους νικητές έδιναν έναν αμφορέα γεμάτο ιερό ελαιόλαδο από τη θεά Αθηνά.

Στις μέρες μας η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και η κατανάλωσή του συνιστάται για τα προβλήματα καρδιάς και κυκλοφορίας του αίματος, την προστασία από τον καρκίνο του στήθους, την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, τον έλεγχο του έλκους του στομάχου, τον έλεγχο του διαβήτη, τη σεξουαλική ανικανότητα, τη διατροφή για όλες τις ηλικίες, κλπ.

Οι Έλληνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου σε όλα τα φαγητά τους. Το χρησιμοποιούν σε σαλάτες, σε τηγανητά πιάτα, βραστά χόρτα, ζύμες για πίττες και σούπες. Το ελαιόλαδο επίσης χρησιμοποιείται σε όλα τα κρέατα και ψάρια, στο φούρνο ή ψητά. Επιπλέον το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για τηγάνισμα επειδή έχει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και δε διασπάται σε ουσίες που δεν θα ήταν καλές για την υγεία του ανθρώπου.

«Φυσικά» δίνει γεύση σε όλα τα φαγητά!